Usein kysyttyä - Maston
Maalaustyökaluja Maalaustyökaluja

Usein kysytyt kysymykset

Maston saa usein kysymyksiä, kuinka käsitellä tuote oikein. Ohessa olemme koonneet listaa kysymyksistä ja vastauksista. Jollet löydä sopivaa ratkaisua maalausvinkeistä tai näistä kysymyksistä, lähetä meille viesti osoitteeseen maston(at)maston.fi. Muista myös katsoa maalausohjeet maalausvinkkisivulta.

Klikkaa tästä mitä kysymys koskee

Jos mikään näistä ei osu niin kokeile osiota Muu.

Jälleenmyyjät ja asiakaspalvelu

Mistä löydän jälleenmyyjän?
Jälleenmyyjät löydät helposti jälleenmyyjähaustamme osoitteesta: http://www.maston.fi/fi/etusivu/mista-saa/jalleenmyyjat
Voiko Mastonilta tilata tuotteita suoraan?
Maston toimii jälleenmyyjiensä kautta, joten emme myy tuotteita suoraan loppukäyttäjille.
Mistä saan Maston-tarroja?
Mastonin tarroja saat helpoiten täyttämällä yhteydenottolomakkeemme osoitteessa: http://www.maston.fi/fi/yritystiedot tai soittamalla numeroon 020 7188 580

Puu

Kuinka saan tiikkiviilutetun tv-tason kunnostettua? Löytyykö teiltä tälle materiaalille sopivia tuotteita? Rinkulanpoistaja voisi toimia ensiavuksi, mutta millä tuotteella viimeistelen pinnan?
Kokeile käsitellä taso luonnonvahalla. Rinkulanpoistajalla voi tietenkin yrittää ensin saada lika pinnasta pois. (ei tosin pinnasta joka on mennyt jo ihan puulle). Tai sitten suoraan kevyesti hiomalla puhtaaksi ja pintaan luonnonvaha. Luonnonvahassa on kovaa karnaubavahaa seassa, joten sillä saisi hyvän pinnan. Tämä tuoksuu voimakkaalle viikon ajan. Teak oil olisi muutoin ok, mutta se sisältää homeenesto biosidin, joka ei sovellu sisälle (spray - kumpikaan väri ei sovellu sisäkäyttöön).

Auto

Mikä CarColor värisävy on oikea minun autooni?
Oikean CarColor värisävyn löydät helposti autoväriselaimestamme osoitteessa: http://www.maston.fi/fi/etusivu/maalivalitsin/automaalit

Asfaltti

Olisin halunnut tietää, että onko ColorMix Matt white sementille/asfaltille ulos sopiva tuote? (numero 221). Asfaltti-pinnalle tekisin autojen parkkeerausrajat.
Kyseinen tuote käy betoni- ja asfalttipinnoille hyvin, kuten esimerkiksi nettisivujemme tuotekortissa todetaan. Sen peittokyky on karkealle pinnalle rajallinen, joten voi olla, että voi joutua maalaamaan useita kerroksia. Paras tuote parkkiruutujen merkkaukseen on Linemark. Sillä merkitseminen sujuu parhaiten kuvan maalausvaunulla, jota useat jälleenmyyjämme vuokraavat.

Lasi

Olen maalaamassa läpinäkyvää lasimaljakkoa. Millä spraylla se on hyvä maalata?
Suosittelemme käyttämään Maston ONE(ent. ACRYLcomp) spray maalia. Moni on vielä kysynyt, voiko päälle maalata vesiohenteisella spraylla? Kyllä voi. Maalaa märkää märälle tai täysin kuivalle pinnalle.

Metalli

Maalasin ACRYLcompilla metallille: ensin primer, pintamaali ja lakka yhtä soittoa. Lakka meni mataksi, mutta kuivui kiilltäväksi. Pinta pysyi pehmeänä ja halkeili. Missä vika?
Vika on suuressa ilman kosteudessa. Vältä kostealla maalaamista jos mahdollista. Kosteutta kertyy maalaukseen,kun tehdään monta kerrosta yhteen menoon. Kosteus vetää lakan mataksi ja pitää maalin pehmeänä.Lisäksi poistuva kosteus halkoo maalikerrosta päästäkseen vapauteen. Jos on pakko maalata, niin maalaa ohuita kerroksia 10 minuutin välein. Primerin ja pintamaalin jälkeen puoli tuntia, koska akryyli sallii sen.

Alumiini

Mitä pohjamaaliksi alumiinille?
- Maston Hammer®:ille pohjamaaliksi soveltuvat akryyli pohjamaali ja 1K hiottava pohjamaali. Näillä on riittävä tarttuvuus. Maston Hammer® maalataan kuivalle pohjamaalille. - Akryylispraymaalille akryylipohjamaali - 1K hiottavan pohjamaalin päälle voi laittaa joko alkydi- tai akryylispraymaalin, maalaus joko märkää märälle tai läpikuivalle pinnalle. - RUBBERcomp® sellaisenaan ilman pohjamaalia.
Mitä suojalakaksi alumiinille?
Maalatessa alumiini tarvitsee erillisen tartuntapohjamaalin, lakkauksessa pohjamaalia ei voi käyttää, jotta alumiinin ulkonäkö säilyy. Mastonin lakoista akryylilakka (Spraylakka ACRYL, ONE, AutoACRYL) on tartunnaltaa paras, kestoikä varsinkin ulkokäytössä rajallinen.

Muovi

Minulla on muovinen vesitynnyri, jonka tahdon maalata uudelleen. Kuinka toimin?
Puhdista tynnyri liasta ja rasvasta esim Maston rasvanpoistajalla. Käsittele pohja Maston muovipohjamaalilla. Jos pinta ei ole kovin joustava, sen voi päällemaalata Maston ONE spraylla tai jos pinta on joustava niin suosittelemme Maston RR-spraymaalia (peltikattomaali).
Mikä tuote soveltuu muovikalusteiden maalaukseen?
Muovikalusteiden maalaukseen tuotteistamme parhaiten soveltuu ONE. Puhdista maalattava pinta liasta ja rasvasta esim. Maston Rasvanpoistajalla. Pohjamaaliksi ohut harsomainen kerros Plastic primeria ja väriksi ONE spraymaali. Lopuksi lakkaus ONE lakalla (matta tai kiiltävä).

Kumipinnoite

RUBBERcomp purkkimaali ja spray, saako ohjeita
Käytössä Maston RUBBERcomp maalit ja sprayt. RUBBERcomp soveltuu kaikille pinnoille (ei styrox) ja irrotetaan vetämällä pois. Jos maalaat vaalealla tumman päälle, maalaa pohjalle esim valkoista pari kerrosta. Purkkimaalin saa säilymään avattuna vuoden, kun lisäät pinnalle kerroksen ohennetta (RUBBERcomp Thinner 450ml). Jos maalaat ruiskulla niin tässä siihen sekoitusohje: 70% w/w RUBBERcomp (painon mukaan), 30% w/w ohenne RUBBERcomp, 76,5% v/v (tilavuuden mukaan) RUBBERcomp, 23,5% v/v ohenne RUBBERcomp (= 1 litra RUBBERcomp + 0,3 l RUBBERcomp ohenne), Paine 2,5 - 3,0 bar, suuttimen koko 1,4 mm (W: Weight = paino, V: Volume = tilavuus)
Mitä pesuainetta suosittelet RUBBERcompilla maalatuille vanteille?
RUBBERComp on 1-komponentti maali, johon ei pitäisi käyttää vahvoja rasvanpoistoainetta tai puhdistusaineita joissa korkea pH-arvo. Suosittelemme autoshampoota ja vettä puhdistukseen.
Voinko laittaa puolikiiltävän mustan RUBBERcompin päälle RUBBERcomp "kirkas" lakkavärin?
Kyllä voit, näin pinnasta tulee kiiltävä. Maalatessa lakkaa pidä kerrosten välissä noin 10-20 min tauko, kunnes pinta on ns. pölykuiva.
RUBBERcompilla maalattu pinta jäi appelsiiniseksi, miksi?
Maalausetäisyys Maston RUBBERcompilla on maksimissaan 20cm. Suosittelemme 15-20 cm etäisyyttä, ohuita maalikerroksia ja mielellään vähintään 4 kerrosta.
Miten RUBBERcomp reagoi jos laittaa päälle esim. Maston kirkas lakkaa tai muuta "tavallista maalia"?
Maali ei lähde enää irti kohteesta, vaan siitä tulee ns. tavallinen maali. Suosittelemme päälle RUBBERcomp läpinäkyvää kirkas/matta sprayta/purkkimaalia.
Tuoteinfossa kerrotaan: "pysyy joustavana koko elinikänsä eikä halkea tai haurastu edes äärimmäisissä sääolosuhteissa". Mikä on oletettu elinikä?
RUBBERcompin elinikä riippuu siitä mihin pinnoitus tehdään. Riittävän paksu kerros esimerkiksi auton ulkopintaan suihkutettuna kestää muutaman vuoden, mutta kyseessä ei ole pysyvä pinnoite.
Tarttuuko RUBBERcomp EPDM-kumiin?
RUBBERcomp pinta on pehmeä, joten kovin kovaa kulutusta tai jatkuvaa hankausta se ei kestä. Kumin liimattavuusominaisuudet ovat erinomaiset, joten se tarttuu EPDM-kumiin. Kumin ominaisuudet ovat varsin samanlaiset kuin EPDM-kumissa, mutta se on hieman kimmoisempaa, sen sään- ja otsonin kesto on rajallisempi, kulutuskestävyys parempi ja kaasutiiviysominaisuudet parempia kuin EPDM-kumin.
Millaiset ohjeet RUBBERcomp pensselimaalaamiseen?
Pensselilevityksessä ohentaminen ei ole välttämätöntä, pinnasta tulee varsin tasainen ilman ohennusta. Suosittelemme aina useampaa kerrosta, jotta kalvosta tulee riittävän paksu. Riittoisuus on noin 6-8m2 litralla yhteen kertaan siveltynä tasaiselle pinnalle.

Muu, esim. maaleista kysymyksiä ym.

Voiko eri maalisarjoja käyttää sekaisin?
Parhaan lopputulosen saamiseksi suosittelemme maalaamaan aina samalla maalityypillä pohjasta pintaan. Akryylimaalilla EI voi maalata alkydimaalin päälle. Alkydimaalilla voi maalata akryylimaalin päälle, kun akryylimaali on kuivunut noin 60 min. Akryylimaalilla voi maalata Zero vesiohenteisen spraymaalin päälle, joko märkää-märälle tai kun Zero-kerros on läpikuiva. Alkydimaalilla EI voi maalata Zeron päälle.
Miten spraymaaleja tulisi varastoida kotioloissa?
Lämpötila vähintään +10 astetta, eikä missään tapauksessa saa nousta yli +50 asteen. Ilman suhteellisen kosteuden pitäisi pysyä alle 40% ettei purkki ala ruostua ulkopuolelta.
Voiko syksyllä/keväällä maalata ulkona?
Maalatessa lämpöä saisi mielellään olla vähintää 15 astetta, (optimilämpötila +20 °C). Joskus pieniä kohteita voi maalata viileämmässäkin, huolehtimalla, että maali ja maalauskohde ovat lämpimiä (viedään lämpimästä ulos), ilma ja maalauskohde ovat kuivia. Maalauksen jälkeen viedään kuivumaan lämpimään, min. +15 °C, tilaan.
Onko Maston lakoissa UV-suoja?
Akryylilakkojen (AutoACRYL, ONE, ACRYL) ominaisuus, lakka kestää ja suojaa lakattua pintaa UV-valolta.
Sprayliima (Adhesive spray): Sprayliiman ominaisuudet ja käyttöohjeet?
Maston Sprayliima on nopeasti kuivuva, lähes väritön ja joustava liima kevyiden materiaalien kiinnittämiseen sekä valokuva- ja mainossommitteluun. Liimattavia materiaaleja mm. paperi, pahvi, kangas, huopa, kumi, lasikuitu, styrox ja useat muovit. Älä käytä vinyylimuoveille tai vinyylillä päällystetylle kankaalle. Kiinnittyy lähes kaikille sileille ja karkeille pinnoille. Ei imeydy liimattavaan pintaan. Vettä hylkivä. Väliaikainen kiinnitys onnistuu, kun suihkutat liiman vain toiselle liimattavalle pinnalle. Pysyvän kiinnityksen saat, kun suihkutat liiman molemmille liimattaville pinnoille. Ravista purkkia n. 1 min ennen käyttöä ja aika ajoin myös käytön aikana. Lopuksi muista tyhjentää suutin kääntämällä pullo ylösalaisin ja paina suutinta kunnes purkista tulee pelkkää ponneainetta.
Sprayliiman tai muun liiman poistaminen esimerkiksi autosta?
Maston Sprayliiman kuten useimpien liimojen poistaminen erilaisista pinnoista onnistuu helpoiten Ksyleenillä. Kokeilethan kuitenkin varovaisesti huomaamattomaan paikkaan, että Ksyleeni ei vahingoita puhdistettavaa pintaa.
1K Happopohjamaali (entiseltä nimeltään FyllPrimer): Mitä pohjamaalia metallille ja mihin kaikkeen 1K Happopohjamaali käy?
1K Happopohjamaali sopii mustalle- ja ruostumattomalle teräkselle, alumiinille, pellille sekä sinkitylle pellille. Käyttöohje: Puhdista pinta huolellisesti epäpuhtauksista. Ravista purkkia 2 min ajan. Suorita koemaalaus. Suihkuta useita ohuita kerroksia muutaman minuutin välein. Pohjamaalina käytettäessä 2 kerrosta (15 mikronin kerros) riittää - hiottavissa n. 15 min kuluttua. (Pintamaali 15 minuutin kuluttua tai läpikuivalle maalaukselle). Hiontamaalina käytettäessä 4 kerrosta (30-50 mikronin kerros) - hiottavissa n. 45 min / kevyt hionta tai n. 90 min / märkähionta. Voidaan käyttää myös teräksen ulkovarastointipinnoitteena 3 kuukauden ajan kuivakalvon paksuuden ollessa vähintään 50 mikronia. Käytön jälkeen käännä pullo ylösalaisin ja paina suutinta kunnes purkista tulee vain ponneainetta.
Kodinmaali: Voiko Maston Kodinkonemaalia käyttää vanhojen ja kuluneiden liesien tai liesitasojen maalaamiseen valkoiseksi?
Kodinsarjan Kodinkonemaali on saman sävyinen kuin kodinkoneet. Alkuperäinen valkoinen liesitason pinta on saatu aikaan emaloimalla. Maalia ei voi käyttää liesitasojen maalaamiseen, sillä sen kuumankesto on rajallinen. Maali pehmenee liesitason kuumetessa.
Hammer maali: Miten Hammeria tulisi ohentaa?
Purkkimaalit Hammer sileä ja vasaralakka voidaan ohentaa ksyleenillä. Koe: Ohennus sileää tai vasaralakka Hammeria ja 20 % ksyleeniä. Molemmat kuivuvat ksyleenillä ohennettuna kosketuskuiviksi 3 tunnissa.
Zero spraymaalia suoraan muoville ja styroksille?
Zerolla voi maalata suoraan muovi- ja styrokspinnoille. Välttämättä muovipohjamaalia ei tarvitse, maali tarttuu pintaan ilmankin. Styroksille voi myös maalata suoraan Zerolla. Maalin kovettuminen kestää 8 vuorokautta.
Voiko Zerolla maalata kostean tilan välioven?
Ei voi, Zerolla maalattu pinta ei kestä kosteutta.
Mikä maali kromipinnalle?
Jotta kromipintaan saadaan maalille tartunta, pitää hioa mattapintaiseksi. Sen jälkeen soveltuu akryylipohjamaali ja -pintamaali.

2K

Voiko Maston 2K Two maalin alle laittaa Maston 1K happopohjamaalia?
Kyllä voi, noudata pohjamaalin kuivumisaikoja.
Voiko Maston 2K Two maalilla maalata alkydimaalin päälle?
Maston alkydimaalin päälle voi, mutta tarkkana maalin kuivumisaikojen kanssa. Alkydin pitää olla täysin kuiva ennen 2K:lla maalaamista.
Voiko Maston 2K Two maalilla maalata akryylimaalin päälle?
Kyllä voi, kun akryylimaalikerros on täysin kuiva.
Paljonko on Maston 2K Two maalin lämmönkesto?
+150°C
Voiko Maston 2K Two maalin päälle maalata virallisilla automaaleilla?
Kyllä voi
Voiko virallisilla automaaleilla maalata 2K Primerin päälle?
Kyllä ja jopa nopeammin kuin perinteisien 2K epoksimaalien päälle, jotka tarvitsevat 4 tuntia kuivumisaikaa ennen hiontaa. 2K maalille riittää 2-2.5 h kuivumisaika ennen hiontaa tai päällemaalausta.
Voidaanko Maston 2K sprayfilleriä (spraykittiä) käyttää pohjamaalina normaalin automaalin alla, jos esim korjaa pieniä kolhuja?
Kyllä voi. Sprayfiller sekä primer käyvät molemmat automaalien alle.
Jos autolakassa on pieni lakkavika niin voiko päälle maalata 2K lakalla ja häivyttää hiomalla reunat.
Kyllä voi
Kellastuuko lakka auringon paisteessa?
Ei kellastu mutta äärimmäisissä olosuhteissa lakan pinta saattaa 'liituuntua' eli muuttua mataksi ja hieman valkeaksi. Pinnan saa taas kirkkaaksi vahaamalla tai kiillottamalla hiomatahnalla.
Minkä maalin päälle voi maalata Maston 2K Two maalilla?
Maston 2K Two spraymaalilla voi maalata melkein minkä tahansa Maston maalilla aikaisemmin maalatun pinnan päälle kunhan maalattu pinta on kokonaan kuiva. Esim. alkyydi maalit 7 vrk jälkeen, akryylimaali 24h jälkeen. Tee kuitenkin koemaalaus ennen varsinaista maalaamista.
Koska 2K maalipinnan voi lakata 2K lakalla?
2K maalipinnan voi lakata saman sarjan 2K lakalla periaatteesa koska tahansa, joko maalipinnan kuivuttua muutamia minuutteja tai pidemmän kuivumisen jälkeen. Saman sarjan tuotteet ovat teknisesti samaa laatua.
Sulje