Vanliga frågor och svar - Maston

Vanliga frågpr och svar

Maston får ofta frågor om hur man ska behandla en produkt rätt. Här har vi samlat en lista med frågor och svar.

Välj här vad din fråga gäller

Om ingen av kategorierna är rätt, kan du kolla under Övrigt.

Återförsäljare och kundtjänst

Kan jag beställa produkter direkt från Maston?
Maston verkar via sina återförsäljare så vi säljer inte produkter direkt till konsumenterna.
Var får jag Maston-dekaler?
Enklast får du Maston-dekaler genom att fylla i vårt kontaktformulär på http://www.maston.fi/sv/yritystiedot-se eller genom att ringa oss på numret +358 (0) 20 7188 580.

Trä

Hur kan jag renovera ett tv-bord med teakfaner? Har ni produkter som lämpar sig för detta material? En fläckborttagare kan fungera till att börja med, men med vilken produkt ska jag göra ytan klar?
Prova att behandla ytan med naturvax. Du kan naturligtvis först använda fläckborttagaren för att få bort smutsen från ytan. (Dock inte en yta som är nersliten till träet.) Alternativt kan du lätt slipa ytan ren och applicera naturvax på ytan. Naturvaxet innehållet hårt karnaubavax som ger en bra yta. Den har en kraftig lukt i en vecka. Annars skulle TeakOil fungera, men den innehåller en mögelförebyggande biocid, som inte får användas inomhus (spray - ingendera färgen lämpar sig för användning inomhus).

Bil

Vilken CarColor-kulör är rätt för min bil?
Du hittar lätt den rätta CarColor-kulören med vår bilfärgsväljare för 400ml sprayfärger 400ml spraypaints http://www.car-rep.fi/colorguide/index.php/mastonen eller för 12ml Touch Ups http://www.car-rep.fi/touchup/index.php/mastontouchen

Asfalt

Jag skulle vilja veta om 100-serie Matt white för cement/asfalt lämpar sig för användning utomhus. (Nummer 221.) Jag vill måla parkeringsrutor för bilarna på asfalten.
Produkten lämpar sig väl för betong- och asfaltytor, vilket bland annat framgår av produktdatabladet på vår webbplats. Den har en begränsad täckförmåga på grova underlag, så du kan bli tvungen att måla flera skikt. Den bästa produkten för märkning av parkeringsrutor är Linemark. Märkningen lyckas bäst med en målningsvagn, som flera av våra återförsäljare hyr ut.

Glas

Jag håller på att måla en genomskinlig glasvas. Vilken sprayfärg passar bäst?
Vi rekommenderar att du använder Maston One-sprayfärgen. Många har dessutom frågat om man kan måla på med en vattenlöslig spray? Ja, det kan man. Måla på en våt yta eller på en helt torr yta.

Metall

Jag målade på metall med One: först primer, sedan täckfärg och lack allt i följd. Lacken blev matt, men blev blank när den torkade. Ytan hölls mjuk och sprack. Var är felet?
Felet ligger i för hög luftfuktighet. Undvik att måla vid våt väderlek om möjligt. Fukt samlas i målningen när man målar flera skikt i följd. Fukten gör lacken matt och håller målarfärgen mjuk. Dessutom bildar den avdunstande fukten sprickor i målskiktet för att komma ut. Om du är tvungen att måla när det är vått, ska du måla tunna skikt med 10 minuters mellanrum. En halv timme efter primer och täckfärg, eftersom akrylen tillåter detta.

Aluminium

Vad ska jag använda som grundfärg på aluminium?
- Som grundfärg för Maston Hammer® lämpar sig akrylprimer och 1K slipbar grundfärg. Dessa har en tillräcklig vidhäftning. Maston Hammer® målas på en torr grundfärg. - För akrylsprayfärger akrylprimer - På 1K slipbar grundfärg kan du måla antingen med alkyd- eller akrylfärg, målning på vått eller en genomtorr yta. - RUBBERcomp® som sådan utan grundfärg.

Plast

Jag har en vattentunna i plast och jag vill måla om den. Hur ska jag göra?
Rengör tunnan på smuts och fett t.ex. med Maston fettborttagning. Behandla underlaget med Mastons plastprimer. Om ytan inte är väldigt flexibel kan du måla över med Maston One-spray, och om den är flexibel rekommenderar vi Maston RR-sprayfärg (målarfärg för plåttak).

Gummibeläggning

Finns det instruktioner för RUBBERcomp-färg på burk och som spray?
Jag använder Maston RUBBERcomp-färger och sprayer. RUBBERcomp lämpar sig för alla ytor och tas bort genom att dra. Om du målar ljus färg på ett mörkt underlag, lönar det sig först att måla ett par skikt vit färg på botten. Burkfärgen kan förvaras i upp till ett år öppnad, om du lägger på ett skick förtunningsmedel på ytan (RUBBERcomp Thinner 450 ml). Om du målar med spruta, får du blandningsinstruktionerna här: 70 % w/w RUBBERcomp (efter vikt), 30 % w/w förtunning RUBBERcomp, 76,5 % v/v (efter volym) RUBBERcomp, 23,5 % v/v förtunning RUBBERcomp (= 1 liter RUBBERcomp + 0,3 l RUBBERcomp-förtunning), Tryck 2,5–3,0 bar, munstyckets storlek 1,4 mm (W: weight = vikt, V: volume = volym)
Vilket rengöringsmedel rekommenderar ni för fälgar som målats med RUBBERcomp?
RUBBERcomp är en enkomponentfärg, som inte ska belastas med starka fettlösningsmedel eller rengöringsmedel med ett högt pH-värde. Vi rekommenderar bilschampo och vatten för rengöringen.
Kan jag måla RUBBERcomp "klar" lackfärg ovanpå halvmatt svart RUBBERcomp?
Ja, det kan du och då blir ytan blank. Ta en paus på cirka 10–20 minuter mellan skikten när du målar lacken, tills ytan är dammtorr.
Jag målade en yta med RUBBERcomp och det blev apelsinskal, varför?
Målningsavståndet med Maston RUBBERcomp får vara högst 20 cm. Vi rekommenderar ett avstånd på 15–20 cm, tunna färgskikt och gärna minst 4 skikt.
Hur reagerar RUBBERcomp om jag målar över med t.ex. Maston klarlack eller annan "vanlig färg"?
Färgen går inte längre att ta bort, utan den blir en s.k. normal färg. Vi rekommenderar transparent klar/matt spray/burkfärg på RUBBERcomp.
I produktinformationen sägs det: "håller sig flexibel under hela livslängden och varken spricker eller blir skör ens i extrema väderleksförhållanden". Vilken är den förväntade livslängden?
Livslängden för RUBBERcomp beror på vad som ytbehandlas. Ett tillräckligt tjockt skikt till exempel utvändigt på bilen håller några år, men det är inte en bestående beläggning.
Fastnar RUBBERcomp på EPDM-gummi?
RUBBERcomp har en mjuk yta, så den tål inte särskilt hårt slitage eller kontinuerlig skavning. Gummits limningsegenskaper är utmärkta, så det fastnar vid EPDM-gummit. Gummits egenskaper påminner mycket om EPDM-gummit, men det är aningen mera elastiskt, det har en mer begränsad väder- och ozonbeständighet, bättre slittålighet och gastäthetsegenskaper än EPDM-gummi.
Vilka är instruktionerna om man vill måla RUBBERcomp med pensel?
Vid applicering med pensel behöver man inte förtunna, utan ytan blir mycket jämn även utan förtunning. Vi rekommenderar alltid flera skikt, så att filmen blir tillräckligt tjock, men det är svårt att ta ställning, eftersom vi inte vet vad du har tänkt behandla med ämnet. Du kan måla cirka 6–8 m2 per liter när du penslar ett skikt på jämnt underlag.

Övrigt, t.ex. frågor om färger m.m.

Spraylim (Adhesive spray): Spraylimmets egenskaper och bruksanvisningar?
Maston Spraylim är ett snabbtorkande, nästan färglöst och flexibelt lim för fastsättning av lätta material samt för sammansättning av fotografier och reklam. Material som kan limmas är bl.a. papper, papp, tyg, filt, gummi, glasfiber, frigolit/styrox och många plaster. Använd inte på vinylplaster eller vinylbelagt tyg. Fäster på nästan alla släta och grova ytor. Absorberas inte i ytan som ska limmas. Vattenavstötande. Du kan göra en tillfällig fastsättning genom att endast spraya lim på den ena ytan. Limningen blir permanent om du sprayar limmet på bägge ytor som ska limmas. Skaka burken i cirka 1 minut före användning samt tidvis medan du använder den. Kom ihåg att till slut tömma munstycket genom att vända flaskan upp och ner och trycka in munstycket tills endast drivmedel kommer ut.
1K Syrabaserad grundfärg (tidigare FyllPrimer): Vilken primer ska man använda för metall och för vad allt lämpar sig 1K Syrabaserad grundfärg?
1K Syrabaserad grundfärg lämpar sig för svart och rostfritt stål, aluminium, plåt samt förzinkad plåt. Bruksanvisning: Rengör ytan omsorgsfullt på orenheter. Skaka burken i 2 minuter. Utför en provmålning. Spraya flera tunna skikt med några minuters mellanrum. När du använder färgen som grundfärg räcker 2 skikt (15 mikroner) – kan slipas efter cirka 15 minuter. (Täckfärg efter 15 minuter eller på genomtorr yta.) När färgen används som slipfärg behövs 4 skikt (30–50 mikroner) – kan slipas lätt efter cirka 45 minuter eller våtslipas efter cirka 90 minuter. Kan också användas för stålytor som ska lagras utomhus upp till 3 månader. Då ska tjockleken på det torra färgskiktet vara minst 50 mikroner. Vänd burken upp och ner efter användning och tryck in munstycket tills endast drivmedel kommer ut.
Hur tar jag bort spraylim eller annat lim från till exempel bilen?
Lättast tar du bort Maston Spraylim, liksom de flesta andra lim, från olika ytor med Xylen. Prova dock först på en osynlig plats, så att xylenet inte skadar ytan som ska rengöras.
Hemfärg: Kan Mastons Målarfärg för vitvaror användas för att måla gamla och slitna spisar eller spishällar vita?
Hemseriens Målarfärg för vitvaror har samma färgton som vitvarorna. Den ursprungliga ytan på en vit spishäll har gjorts genom att emaljera. Färgen kan inte användas för att måla spishällar eftersom dess värmebeständighet är begränsad. Färgen blir mjuk när spishällen blir het.
Hammer-färg: Hur ska jag späda Hammer?
Penselfärgerna Hammer slät och hammarlack kan förtunnas med xylen eller lacknafta. Test: Förtunning av Hammer slät och hammarlack med 20 % xylen och 20 % lacknafta. Båda blir beröringstorra på 3 timmar när de förtunnas med xylen. Båda blir beröringstorra på 3,5 timmar när de förtunnas med lacknafta. Med lacknafta får hammarlacken ett aningen sämre hammarmönster.

2K

Kan jag använda Maston 1K Etch grundfärg under Maston 2K färg?
Ja, följ med grundfärgs torkningstider.
Kan jag måla med Maston 2K färg om det finns alkyd färg tidigare?
Ja, var försiktig med torktider. Alkyd måste vara helt torr innan du applicerar Maston 2K spray färg.
Bottenvåningen är akryl färg, kan man måla ovanpå en 2K färg?
Ja, Akryl måste vara helt torr.
Kan man måla med Original Bil spray färg om det finns Maston 2K grundfärg eller 2K filler tidigare.
Ja, grundfärg/filler måste vara helt torr.
Vad är 2K värmetålighet?
+150
Stäng